вторник, 23 март 2010 г.

Великденски празничен венец

вторник, 23 март 2010 г.
Необходими продукти
500 гр брашно тип 500
50 гр захар
350 гр масло
1 бр. яйца
1 пак. мая
50 мл ракия
20 мл мляко краве прясно
Начин на приготвяне
Налейте в купичка 1/2 чаена чаша хладка вода и разтворете в нея 1 супена лъжица захар
Сипете маята и оставете така 10 минути да втаса
Пресейте брашното в тава, направете 'кладенче' в средата и сложете в него захарта
Добавете солта, разбитото сурово яйце, ракията, млякото и маслото (на парченца)
Разбъркайте продуктите с пръсти, за да се получи хомогенна смес
Прибавете маята и с брашното замесете тесто, докато пръстите ви започнат да се отделят от него
Оформете го на топка и го сложете на топло, покрито с кърпа
След около 3 часа, когато удвои обема си, то е вече готово
Омесете тестото повторно
Отделете от него за ленти, с които ще прикрепите боядисаните яйца
Оформете от тестото венец и на 3 места пъхнете яйца, върху които кръстосайте тестените ленти
В средата може да поставите други три яйца
Сложете венеца в намаслена тава и го оставете да втасва 30 минути
Загрейте фурната до 180 градуса и печете венеца 40 минути, докато бухне и да се зачерви

Няма коментари:

Публикуване на коментар